Mikulovská vinařská podoblast
Příhodné klima, mimořádná skladba půd a pracovití lidé – to jsou okolnosti, které daly vzniknout zřejmě nejznámější vinařské podoblasti u nás.
V regionu, dnes označovaném jako mikulovská vinařská podoblast, jejímž centrem je (jak název napovídá), město Mikulov, se objevily první zmínky o pěstování révy vinné na našem území vůbec – a sice v oblasti Pálavy. Charakteristické pro tento region jsou unikátní přírodní podmínky, jež umožnily vznik mimořádných viničních tratí. Typickými odrůdami pro tuto podoblast jsou Ryzlink vlašský, Veltlinské zelené a Sauvignon, což jsou odrůdy, jimž vyhovují zdejší vápenité půdy, jíly a písky. Více než tisíc let trvající tradice pěstování révy se nevyhnutelně promítla i do zdejší kultury a života lidí.
Mikulovská podoblast vyjádřená v „číslech”: celková rozloha: 4 737 ha vinic (25,3 % vinic ČR) a 30 vinařských obcí. Nejpěstovanější odrůdy: zejména bílá vína – Sauvignon, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský. Červená vína zastupuje hlavně Svatovavřinecké, Frankovka a Cabernet Sauvignon.
Jak bylo uvedeno, centrem oblasti je již po staletí město Mikulov, o což se zasloužily i mocné rody Liechtensteinů a Dietrichsteinů, kteří vinařství, jež pro ně bylo přirozeně významným zdrojem příjmů, všemožně podporovali.